Témák

Itt azoknak kívánok segítséget nyújtani, akik eljutottak oda, hogy blogot szeretnének nyitni, kipróbálni, milyen is az blogolni! Mindeközben, lépésről-lépésre haladva foglalkoznunk kell olyan dolgokkal is mint például a kép, hang, vagy videóanyagok kezelése. Szóval menthetetlenül elkalandozunk a web több területére, a belbecstől a külcsínig haladva érintjük a közösségi szolgáltatások világát, s mire 1-ről kettőre jutunk, meglehet, addigra már a web 0.3 korszakában találjuk magunkat... De hátrébb az agarakkal!

Blogsuli, Blogakadémia, okítás a BLOGtanodában

2007.03.20. 19:46 | reklámáron | Szólj hozzá!

Mivel nem kaptam olyan visszajelzést, hogy elakadtatok  volna, folytassuk.
(A BLOGtanodára jelentkezők száma nőttön nő, a most csatlakozók a "leckét" vegyék az első - ami itt a legutolsó :) - bejegyzéstől...

Valahol az előzőekben azt bátorkodtam írni, hogy aki már elküldött egy e-mailt az életében, az akár blogolhat is. Nem egy ördöngösség, sokan sok mindenre használják e publikálási lehetőséget. Ezért a dolog mibenlétére számtalan megközelítés született. Az alábbiakban linkblog-szerűen összefoglalom azt, amit mások bejegyzéseiből érdemesnek találtam veletek megosztani. (Javaslom az összes anyag elolvasását! Szánjunk rá időt, szerintem megéri, bár lesz mit emészteni.)

Mindjárt az elején néhány tisztázandó alapvetés. Talán az ismereteink, tudásunk élményeink megosztásának igénye szülte azt a tevékenységet amit ma blogolásnak nevezünk. Az alábbi példa is bizonyítja milyen sokan teszik közkinccsé tapasztalataikat, véleményüket csak e témában. Hogy miért jó ez nekik, mi hasznuk, mi hasznom ebből? Nem árulom el. Ki-ki próbálja, ízlelje meg, ha érdekli a válasz!

Ahhoz, hogy hivatkozhassak másokra, szükség van egy útbaigazító eszközre. Enélkül nem működne a rendszer. (Lássuk mi is az a hiperlink!)

Na, ha ezzel megvagyunk okítsuk ki magunkat bologügyben, stílusosan linkek mentén:

"A weblog, web log, webnapló, vagy egyszerűen blog egy webes alkalmazás, amely időponttal ellátott bejegyzéseket tárol egy nyilvános weboldalon (illetve magát ezt a weboldalt is szokás weblognak nevezni)." [Weblog - Wikipédia]

A tökéletes blog -na ilyen nincs is!
ITport.hu

Amit a blogszféráról tudok (BLOGSULI 1-3.) -egy másik blogTANODA :)
Bognár Stúdió

Nos, mekkora a hazai blogszféra? -számmisztika
Webizen

Pénzkeresés bloggal -álmodik a nyomor!
Tóth Benedek blogja

Mi az a blog? -aki még nem tudná, annak kötelező!
mark.hu

"Gondoltam összedobok egy gyors szösszenetet, hogy mik azok a feltételek, amiknek a szem előtt tartsával az ember népszerű blogger lehet. Természetesen ezek csak a saját tapasztalataim, úgyhogy minden pont elé tessék odaképzelni egy szerintemet."
Cloneshit v8.5 » Blogakadémia

Blogolni szeretnél? Gyere és válassz! - maradunk a blog.hu-n?
ITport.hu Informatikai és közösségi portál

Politikus blog.lap.hu

A polblogok jövője - no comment!
Onlinemarketing blog

Blogolni vagy nem blogolni? -mi a politikus?
Nagy Zsolt blog » Blog Archive » Blogolni vagy nem blogolni?

Miért blogol Csepeli? - csak!
Médiablog

Netezők, blogozók, bloggerlányok -lazító gyakorlat
Webbuzzera

A blog-írás mint társadalmi tevékenység. Műfaji elemzés - csak szemüvegeseknek!
A Hét

"A blogger olyan, mint a bróker", napi 24 órán át a képernyőhöz ragadva figyeli a „piac” rezdüléseit." -ennek az idézetnek elhagytam a szerzőjét, de lehet, a az utóbbiból való.

Ennyit az elméletről. Legközelebb a gyakorlatiasabb dolgokkal foglalkozunk...
Előkészületben: amit az RSS-ről, nem mertél megkérdezni a mamádtól!

(u.i: kérdések emil, vagy kommentbe!)

Címkék: blog net e-mail blog szolgáltató

Gmail, mint alpvetés?

2007.02.18. 16:13 | reklámáron | Szólj hozzá!

Naszóval: g, azaz google mail. Hogy mégis mi ez? <<<kattints ide!


Akinek küldtem, vagy küldeni fogok meghívót az a beérkezett invitálóval járjon el a következők szerint. Válaszon magának egy neki szimpatikus belépési azonosítót (pl:sajátnevem@gmail.com). Nyílván, amennyiben foglalt, találjunk ki másikat, de a google ebben is segít: a bevitt adatok mentén igyekszik valami olyasmit generálni (angol észjárás szerint) ami nekünk is megfelelhet és még nem foglalt. (Ha a saját fejünk után megyünk, eltarthat egy darabig, de megér a dolog ennyi pepecselést!)

>>> ITT LÉPÉSRŐL-LÉPÉSRE leírtam mindent, azok számára akik még nem csináltak volna ilyet

Miután ezzel megvagyunk és végre bejön a gmail nyitóoldala, nyomjunk rá a - lap alján terpeszkedő - chat futtatást biztosító gombra (lehet, hogy úgy gondoljuk, hogy nincs rá szükségünk, de később, ha mégis belátjuk az opció értelmét, legalább kéznél lesz). Én korában ezt a kommunikációs formát a munkahelyükön unatkozó titkárnők játékszerének véltem, de itt a gmailon belül nagyon hasznos: a címtáramban lévő címek közül azok, akik szintén engedélyezték ezt a funkciót azonnal elérhetők, (ezt a címük feletti zöld "led" jelezi nekünk) ha szintén be vannak jelentkezve. Persze levelet is küldhetünk :)
Mivel a gmail egyik legfőbb erénye az óriási, több mint két megás tárhely, javaslom, hogy mikor már akklimatizálódtunk a lap tetején lévő "beállítások"-ra kattintva szabjuk testre a cuccot.

Itt jegyzem meg, a 2 mega azt jelenti, hogy akár évekig elvagyunk ekkora tárhellyel anélkül, hogy egyetlen beérkező, vagy kimenő levelet, üzenetet törölnénk. Így később, ha szükségük lehet egy elfeledett tartalomra, vagy címre, a google (beépített, saját adatok között böngésző) keresője megtalálja, de ha a címkerendszert is használjuk (mint anno a könyvtárban?), biztos megtaláljuk visszamenőleg amit keresünk. És ez bizony nagyon nagy jóság!

Hogy ki tudjuk használni a rendelkezésünkre álló lehetőségeket korábbi levelezőnket irányítsuk át erre a címre. ("A beérkező levelek másolatát" is elég átküldeni.) Nem kell hozzá sok idő, és a korábbi e-mail címünkről meg is fogunk feledkezni!
Mivel a gmaillal kapcsolatos összes funkció és lehetőség szépen össze van foglalva másutt is.... Lássuk, mások mit is írnak, ajánlanak e témában:

About Gmail (angolul)
span style="color: rgb(0, 0, 0);">
"
További kuriózum a Google levelező szolgáltatásában, hogy a Gmail automatikusan beszélgetésbe szervezi az e-maileket a rájuk érkezett válaszokkal együtt. Ez azt jelenti, hogy mindig összefüggésében lát egy levelet. Nincsenek pop-up ablakok vagy banner hirdetések a Gmail-ben, csak kapcsolódó szöveges hirdetések és linkek kapcsolódó oldalakhoz. A Gmail egyéb különleges jellemzői közé tartozik a címkéző rendszer, spam jelentő, illetve a szűrőrendszer, amely már a beérkezés pillanatában szűri a leveleket." [http://www.marketingotletek.hu]

Gmail - a wikipedia szerint

Gmail 10 felhasználási módja

Gmail tippek, trükkök, okosságok, howto

Gmail: egy klikk a Calendar

Gmail: nézd meg a feladó képét!
***

A Google szolgáltatásainak listája

"Írásunk korántsem teljes, hiszen a Google-nek számtalan szolgáltatása van még a fentieken kívül. Amennyiben a további Google szolgáltatásokra lenne kíváncsi az alábbi kapcsolódó linkgyűjteményben reméljük megtalálja a válaszokat!" [http://www.marketingotletek.hu/2006/12/02/google-mindenhol/]
**
Gmail mobil eszközökhöz
*

Mindenesetre, ha nem volt elég meggyőző amit eddig összehordtam itt, vagy csupán arról van szó, hogy van egy jól bejáratott saját domainhoz kötődő e-mail címünk, ne feledjük a
gmailhoz fűződő azonosítónkat: a google (nemsokára részletezendő) szolgáltatásait ezzel a hozzáféréssel (passal) érhetjük el!
Az esetlegesen felmerülő kérdéseket e-mailban, és commentben várom :)

Címkék: google gmail google fiok

Hol blogoljunk?

2007.02.15. 07:02 | reklámáron | Szólj hozzá!

Mint általában az internet nyújtotta megoldásoknál, alapvetően három lehetőség közül választhatunk: saját tárhelyünkön, (illetve fizetős, azaz bérelt helyen, ahol al-domainunkhoz teljes szolgáltatás-csomagot kapunk havidíjért - egyenlőre csak külföldi cégeknél), vagy ingyenes szolgáltatónál.

Itt mindjárt az elején szögezzük le: az első két megoldás nem kíméli a pénztárcánkat, de a feltöltött adatainkat nagyobb biztonságban tudhatjuk. Jó ha tudatában vagyunk, az ingyenességnek meg van az ára: adatvesztés, szerverhiba esetén nincs appeláta! Nekem az utóbbi néhány évben néhány "hosszab-rövidebb leállás" tört borsot az orrom alá. Mint mondják: az ördög a részletekben... (Miheztartás végett: tessék mindig átbogarászni a felhasználói szerződést, avagy a feltételeket!)
Ezek ellenére, kezdetnek mindenféleképp ingyenes szolgáltatót válaszunk. (Ha nem értünk angolul, a bőséges magyar kínálatból merítve kell az elképzeléseinknek megfelelőt megtalálnunk.) Én a három vezető bloghely bármelyikét bátran ajánlom ilyen céllal.
Ezek: blog.hu, blogter.hu, freeblog.hu.
(A blognyitást segítő súgók és segédletek nagyából zökkenőmentes útbaigazítást adnak a mit, hogyan, hol kezdeti nehézségei közepette.) Mindhárom helyen van némi tapasztalatom, blogom, ha szükség van rá jelezzétek, segítek!


Igen! Nem fogom itt lépésről lépésre elmondani, mit kell tenni... Írva vagyon az ott, az adott helyeken.

Ehelyett ajánlok néhány on-line eszközt, melyek használata nagyban segíti a blogolást, de együttesen és külön külön alkalmazva is érdemes megismerni őket. Közös jellemzőjük, hogy a blogokhoz hasonlóan (munkaállomástól, asztali géptől függetlenül) bárhonnan, bármikor hozzáférést biztosítanak az ott általunk elhelyezett dolgokhoz. Egy mindenkori virtuális iroda állhat így rendelkezésünkre, amennyiben netközeliek vagyunk.

A Google nem szorul rá a reklámozásra, keresőjét mindenki ismeri, aki már böngészett a weben. Van viszont egy csomagnyi olyan on-line alkalmazása , mely amellett, hogy ingyenes a jövőbe mutat.
Levelezőrendszere is ezek közül való. Ennek ajánlásával kezdem a következő bejegyzést, mivel azok, akiket én toborzok e tanodába, eleve egy google-mail meghívóval lesznek meginvitálva. A gmailjukat birtokba vevők pedig, ugyanazon felhasználónévvel és jelszóval, akár még aznap kialakíthatják saját fiókjuk profilját: tucatnyi hasznos eszköz áll majd így rendelkezésükre.
PL: A blogger.com-on, akár azonnal létre is hozhatják saját blogjukat. Ehhez a bloghoz is az igykellezt@gmail.com címhez belépést biztosító azonosítóval férek hozzá!

szolg.közl.: a fenti e-mailen jelentkezőknek természetesen szívesen küldök gmail meghívót!  (Bár  a napokban végre szabadon hozzáférhetővé tették a rendszert!)

Címkék: blog blog szolgáltató online eszközök web 0.2 google fiok szolg.közl

Webelek, lógok a neten, de blogolnék is szívesen!

2007.02.14. 07:09 | reklámáron | Szólj hozzá!

Ha már eljutottam oda, hogy megnyitottam saját első e-mail címemet: fogadtam és elküldtem leveleket, elmondhatom magamról, hogy webelek.

Ha már használom a webet, tartalmakat keresek, üzenetet küldök, híreket olvasok, letöltök... Már nem kell elmagyaráznia nekem senkinek mi is a web!

Ha már itt tartok egyre több minden kezd érdekelni, egyre több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy hogyis kell ezt, vagy azt csinálni? Mert bármennyire kézenfekvőnek tűnik is utólag, első kísérleteink bizony nem mindig vezetnek sikerre!

Szerencsére az internet egy nagy közösségként is felfogható, van kitől kérdezni és van, aki segítsen ezen kérdések megválaszolásában.

Ha valakiben már felmerült, hogy jó lenne, ha az interneten neki is lenne "lerakata", ahová azt "tesz fel" amit akar, ami másokat is érdekelhet, amit meg szeretne osztani másokkal, kapásból saját-weboldarra gondol. Pedig ennek legegyszerűbb (sokkal egyszerűbb) módja saját blog nyitása.
Aki már megírt egy e-mailt, dolgozott szöveg-szerkesztővel az "percek alatt" létre tud hozni egy blogot, avagy web-naplót, ha így jobban tetszik. Ezzel aztán azt kezd, amit, de az első lépéseknek ez az eszköz épp úgy megfelel, mint egy profi tartalom-megosztónak a web 0.2 világából.

Itt azoknak kívánok segítséget nyújtani, akik eljutottak oda, hogy blogot szeretnének nyitni, kipróbálni, milyen is az blogolni!
Mindeközben, lépésről-lépésre haladva foglalkoznunk kell olyan dolgokkal is mint például a kép, hang, vagy videóanyagok kezelése. Szóval menthetetlenül elkalandozunk a web több területére, a belbecstől a külcsínig haladva érintjük a közösségi szolgáltatások világát, s mire 1-ről kettőre jutunk, meglehet, addigra már a web 0.3 korszakában találjuk magunkat... De hátrébb az agarakkal!

Kezdjük az elején.
A következő anyagra már csak az ugorjon (görgessen fel), aki az első lépésektől kíváncsi a hogyis kell ezt csinálni megoldásaira. Aki meg nálam is jobban tud, az ha hibát talál, pontosítson, javítson ki kommentben :)
A részkérdésekre adott válaszaim nyilván a címkék között lesznek fellelhetőek.

Címkék: weboldal net web 0.3 blog,web

Tartalomkeresés, tartalomszűrés... ilyenek

2006.12.19. 17:58 | reklámáron | Szólj hozzá!

Először... Nem is emlékszem hogyan történt. Mindegy is, csak megesett valahogy. Leveleztem. Akarom mondani: e-mailoztam, bár akkor még megpróbálták drótpostának magyarítani ezt a tevékenységfajtát. Meg ugye a tartalomkeresést gyakoroltam a felnőtnek nevezett tartalmakon.
Egyszercsak azon kaptam magam, hogy az első weboldalamat szerkesztem. Na azóta lógok a neten. Arra gondoltam megosztom veletek e kíntorna eredményeit.

Címkék: net e-mail tartalomkeresés

Előszóféle

2006.12.19. 16:35 | reklámáron | Szólj hozzá!

Lógok a szeren neten

"Én másféle ember vagyok. Én értem a tudományokat, és egyelőre nem tudom megcsinálni a vállállást a korláton - de mi lesz, ha egyszer mégis megtanulom? Csodálatos lény jelenik meg ez esetben a világ színpadán; tüneményes ember, akihez képest Jókai hősei közönséges tucatemberek." Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Címkék: net

süti beállítások módosítása